Родителите на децата, родени през 2016 година, които подлежат на задължителен

...
</TD
>Родителите на децата, родени през 2016 година, които подлежат на задължителен
Коментари Харесай

Важна информация за родителите на първолаци в Пловдив

Родителите на децата, родени през 2016 година, които подлежат на наложителен банкет в първи клас за образователната 2023/2024 година, ще могат да подават своите заявки за банкет онлайн на адрес priem.plovdiv.bg от 10.05.2023 г.

За седма година приемът на възпитаници в първи клас в общинските учебни заведения на град Пловдив ще се реализира посредством система за електронно централизирано класиране и записване посредством създадената и внедрена от Община Пловдив електронна система през 2017 година.

В период до 10.05.2023 година се афишират свободните места за първото класиране, след което родителите ще могат да подадат заявки за присъединяване в първото класиране на своите деца. Моментът на подаване на заявката няма да има никаква тежест при класиранията.

Важно е да бъде спазен единствено крайният период. За първото класиране, което е на 2 юни 2023 година, родителите следва да подадат заявки посредством електронната система до 31 май 2023 година Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на книжен притежател по пример (Приложение №1 – Заявление за присъединяване в централизирано класиране за банкет в първи клас) своите заявки в срок до 30 май в учебното заведение, което им е първо предпочитание.

Двата разновидността са равностойни, само че при подаването на заявки по интернет ще имат достъп до повече информация (в това число и до резултатите от класиранията) и опцията за смяна в желанията ще е по-лесна. Много значимо условие е подаването само на едно заявление (по интернет или на книжен носител). Системата няма да разреши въвеждане на второ заявление за едно дете.

При подаване на заявление онлайн от родителите е доста значимо за присъединяване в класирането заявката да е със статус  " подадено ", а не  " чернова ". Предвидени са автоматизирани инспекции на адресните регистрации на децата и родителите следва деликатно да наблюдават всички известия в електронната система. При класиране на дете с подадени погрешни данни, то няма да бъде записано и ще взе участие в последващо класиране за останали свободни места.

За облекчение на родителите в системата има функционалност, посредством която при подаден от правилен адрес на детето системата автоматизирано зарежда данните за годината на адресната регистрация и групата на уседналост, в която попада. Най-голяма тежест има адресната регистрация в региона на учебното заведение при уседналост над 3 години по отношение на момента на кандидатстване.

Съгласно смяната от тази година за уседналостта може да се употребява и предишен адрес, в случай че е в региона на същото учебно заведение, в което е и последният адрес. Максимален брой точки получават и децата с брат/сестра в определеното учебно заведение, които няма да имат навършена 12-годишна възраст към началото на образователната година.

Данните от акциите през предходните шест години демонстрират, че наличните свободни места и желанията на родителите съответстват в доста огромна степен (между 94 и 97% от класираните деца са признати по първо желание). Системата разрешава за всяко дете родителят да може да избере до 5 мечтани учебни заведения, без значение от адресната му регистрация. За учебните заведения, в които има паралелки с образование по Монтесори, родителите могат да аплайват поотделно за тези паралелки и за другите паралелки в учебното заведение ( като за обособени желания).

Въпреки че за огромен брой от учебните заведения събраните точки няма да имат значително значение, то в системата е планувана функционалност, посредством която родителите ще могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях. Статистическите данни ще се трансформират в действително време съгласно подадените заявки и ще се пресъздават в панела със свободни места в менюто  " чакащи класиране ". 

Повече информация за разпоредбите и критериите за банкет родителите могат да намерят на интернет страницата на електронната система priem.plovdiv.bg в секциите " Точки за банкет ", " Нормативни документи ", както и от " Ръководство за родителя ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР